„Csak vicc volt, bazmeg!”

A közösségi oldalak nem értik a szarkazmust és az abszurd humort, de a felhasználók többségének leesett, hogy a mosókapszulákat nem kell tényleg megenni.

Azért megnyugtatott, hogy egy szűk kisebbséget és néhány idióta influencert leszámítva a többségnek azért leesett, hogy a tide pod challenge csak az abszurd humor része, és a többség azért nem akart a való életben is mosókapszulákat ropogtatni. Persze maga a jelenség egyáltalán nem új, a hypo és egyéb tisztítószerek elfogyasztása, mint öngyilkossági mód régi mém, a folttisztító szer nevének és a Light kóla tengerentúli előtagjából kreált Diet Clorox-ból például még iPhone-tokot is lehet rendelni, és a többség egyáltalán nem gondolja komolyan. Legalábbis nem úgy.

Az egyik amerikai portál az első világháború utáni dadaizmushoz hasonlítja a mostani Y-generáció abszurd humorát, a mára már szinte normie-vá, azaz mainstream mémmé váló öngyilkosságra buzdító mémeket. E szerint a mi generációnk szemben az előzővel egyre több stresszel, egzisztenciális nehézségekkel néz szembe, a szüleinkkel lakunk tovább, mint korábban valaha, és akkor még szóba se jött a klímaváltozás vagy Donald Trump elnöksége.

Ezekre a problémákra, az identitásválságra lett a válasz a mémek, melyek a lét értelmetlenségéről, annak fájdalmáról és szenvedés mivoltáról szólnak. Ezek egyrészt adekvát módon lyukadnak ki az öngyilkosság abszurd „magasztalásában”,

de az sokkal inkább társadalomkritika, mint valós közvetlen segélykiáltás.

Persze nem elfelejtendő, hogy a mémek egyik nagy otthona a prosztóságáról híres 4Chan – innentől kedve nem csak e téren igyekeznek abszurdak és sokkolóak lenni, de sokszor szándékosan a cél, hogy egy-egy mém minél többeket sértsen meg, ugyanis minden szempontból fesztegetni akarják saját határaikat ezek készítői. Mivel a Facebook és a többi közösségi oldal még az alapszintű ironiát se nagyon érti, az ilyenek természetesen a torrent oldalakhoz hasonlóan napi szélmalomharcot vívnak a letiltásokkal.

Hogy mi következik ebből? Semmi.

Pont ez a lényeg: a következmény-nélküliség. Sokan részben ebből vezetik részben le a brexitet és – ad absurdum – Trump hatalomra kerülését is. De nem ez az egyetlen közös pontja a politikával: ha valahol probléma, hogy a felhasználók nem értik, mi a komoly és mi nem, az itt van, és ehhez nem is kell messze mennünk.