Mit isznak a tengerentúlon szikvíz helyett?

Azt tudjuk, hogy a angolul a soda szó nem szódát jelent, hanem minden szénsavas üdítő összefoglaló neve, de pontosan mit bontanak fel az USA-ban, ha egy kis bubis vízre vágynak?

bottle-2032980_1920.jpg

Először is nézzük meg, mi mit iszunk, van a hagyományos szódavíz, amikor is kvázi csapvízbe nyomnak szénsavat (ez a termék ami hungarikum), vannak természetesen szénsavas források, amelyek vizét palackozzák, és vannak szénsavmentes ásványvizek, amelyekhez szén-dioxidot adnak hozzá. Magyarországon ezt a kettőt nemigen szoktuk élesen elkülöníteni. Nézzük, az Egyesült Államokban milyen neveken és pontosan mik futnak!

Mineral Water,

azaz ásványvíz – ez idáig rendben is volna, hiszen mindenki látott már többnyelvű címkét, tudjuk, mit jelent magyarul. Csakhogy ez alatt leginkább a természetes módon buborékos, ásványi anyagokat tartalmazó termékeket értik, tehát olyanokat, amik nem tartalmaznak mesterségesen gépileg hozzáadott szénsavat. Ez a legdrágább, így ezt nem szokták koktélokba tenni. 

Club Soda

Nagyon hasonló, hiszen lényegében ez is ásványvíz, csak ez már gépileg beleoldva tartalmazza a szén-dioxidot. Ettől még ugyanúgy vannak benne ásványi anyagok. A nevére a Google szódavizet ad ki magyarul, de emiatt beláthatjuk, hogy ez elég pontatlan fordítás.

Seltzer water608ba4ed6571dbf398e7f43f8fae1854a5012d8f.jpg

Na, ez a magyar szóda megfelelője, annyi a különbség, hogy ezt ott PET-palackban és aludobozban árulják, nem szifonban. Nincs lényegi ásványianyag-tartalma, és mesterségesen adják hozzá a szénsavat is. Ezzel szeretik a koktélokat keverni, mivel a legolcsóbb a hármasból.

Olyan márkák portfóliójának részei ezek is a tengerentúlon, mint a Schweppes, vagy a Kinley, melyek itthon is jelen vannak. Érthető, hogy mondjuk Magyarországon nem próbálkoznak a tonik mellé Schweppes szódát kitenni a polcra. Természetes ásványvizeket (legtöbbje a club sodának felel meg) forgalmaznak ezek a cégek is, de ezeket általában az adott ország vizével teszik, és egyedi névvel.

Érdemes megfigyelni, hogy mondjuk a Coca-Cola ásványvizei már nagyjából mindenhol ugyanúgy néznek ki, csak a név maga más. Mondjuk, hogy a NaturAqua-ban mi a magyaros, azt nem tudom.

(forrás: The Huffington Post, fotó jobbra: thekitchn.com)

Címkék: marketing termék